article image Algemeen

Gemeenten zetten regels massaal opzij: 100.000 nieuwe woningen gebouwd mét gasaansluiting

Auteur
Datum: 05/10 09:24

Gemeenten vinden gasaansluiting 'strikt noodzakelijk voor het algemeen belang'

In de afgelopen jaren werden bijna 100.000 nieuwe woningen gebouwd mét een gasaansluiting, terwijl dit sinds 2018 niet meer mag. Sinds het verbod werden er nog 97.953 woningen gebouwd mét een gasaansluiting, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Gemeenten maken massaal gebruik van de mogelijkheid de regels opzij te zetten.

Na de Wet Voortgang Energietransitie, die vanaf 1 juli 2018 geldt, werden er in totaal 437.246 panden gebouwd. Ruim 22 procent van die panden kreeg een gasaansluiting. De wet is bedoeld om Nederland zo snel mogelijk van het gas af te krijgen, uiterlijk in 2050.

Neerwaartse trend

Er is wel een neerwaartse trend zichtbaar. Zo kreeg vorig jaar nog maar 8,9 procent van de nieuw gebouwde huizen een gasaansluiting.

‘’De regel is vrij abrupt ingegaan in juli 2018. Dus dat er toen al veel projecten in uitvoering waren waar het gas nog is aangesloten, dat kan ik me goed voorstellen’’, vertelt wetenschapper Lisanne Havinga, actief bij het Insitute of Renewable Energy Systems, aan RTL Nieuws. ‘’Op basis van de cijfers lijkt het nu al sporadisch te zijn, en neemt het elk jaar fors af. Als dat zo doorgaat is dit probleem vrij snel opgelost.’’

Uitzondering

De wet kent twee uitzonderingsmogelijkheden. Een van die uitzonderingen geldt als het bewuste gebouw in een gebied komt dat door een gemeente is aangewezen als gebied waar een gasaansluiting strikt noodzakelijk is voor het algemeen belang. In totaal deden 80 gemeenten melding van deze uitzondering bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Het is voor gemeenten onduidelijk wat precies valt onder het ‘algemeen belang’. Zo zijn er gemeenten die hun hoop hebben gevestigd op andere energiebronnen zoals waterstof of biogas. Maar ook de hoge kosten worden als reden opgevoerd.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties