article image Algemeen

Gratis menstruatieproducten op Rotterdamse scholen: 'Net zo normaal als boterham met kaas'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 26/03 10:30

'Menstruatieproducten zijn een normale basisbehoefte, net zoals zeep en toiletpapier'

De gemeente Rotterdam stelt samen met het Armoedefonds gratis menstruatieproducten beschikbaar op scholen. 215 basisscholen en 80 middelbare scholen kunnen gratis menstruatieproducten aanbieden, om zo de menstruatiearmoede aan te pakken, schrijft de gemeente op de site. Dit gaat dan via zogenoemde MenstruatieProducten Uitgiftepunten (MUP’s).

‘Wij willen de drempel voor de meiden op onze school zo laag mogelijk maken. Voorheen stuurden wij de conciërge er nog wel eens op uit om maandverband of tampons te kopen. Maar het is best een stap voor de leerlingen om zoiets te vragen', zegt adjunct-directeur Joyce van der Meij van basisschool De Parel. Ze wilde direct een MUP aanvragen toen ze over het initiatief las. 

Een MUP bevat verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons. Daarnaast zijn er ook menstruatiecups beschikbaar. De gemeente zegt dat doordat de producten onderdeel worden van de toiletten op scholen, jonge vrouwen geen schadelijke alternatieven hoeven te gebruiken. Bovendien zouden de MUP's bijdragen aan het doorbreken van het taboe op menstruatie. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties