article image Algemeen

Hoe bespaar je de hoge kosten voor een uitvaart?

Auteur
Auteur: Kreikamp
Datum: 30/03 06:30

In Nederland is een uitvaart ontzettend duur ten opzichte van andere landen. Je betaalt hier namelijk gemiddeld 9.500 euro voor een uitvaart. Ter vergelijking: in België bedragen die kosten gemiddeld 5.000 euro. 

De hoge prijs die wij in ons land betalen wordt veroorzaakt door de hoge lonen. Daarnaast komt het doordat er te weinig begraafplaatsen zijn. De arbeidskosten en grafkosten zijn daardoor hoger.

Hoe kan je de kosten beperken? 

Om die 9.500 euro aan uitvaartkosten voor je nabestaanden te vermijden, kun je besluiten om een verzekering af te sluiten. In principe kan je al een uitvaartverzekering afsluiten vanaf €4,91 per maand. De premie die je echt gaat betalen hangt echter af van een aantal dingen:

  • je leeftijd
  • je gezondheid
  • het vrij te besteden bedrag dat je aanvullend wilt verzekeren. Je bepaalt zelf welk bedrag je naast de uitvaartdiensten laat verzekeren. Je kunt er zelfs voor kiezen om alleen een geldbedrag te verzekeren.
  • tot wanneer je premie betaalt.

Bereken premie van je uitvaartverzekering.

Meestal heb je twee mogelijkheden: Of je neemt een uitvaartverzekering in diensten, of een uitvaartverzekering in geld. 

Als je op dit moment kiest voor een uitvaartverzekering in diensten, dan wordt de begrafenis of crematie verzorgd door een uitvaartondernemer die bij de verzekeraar behoort. Je verzekert het regelen van de uitvaart en vaak ook uitvaartdiensten zoals een kist of een rouwauto. De uitvaartverzekeraar keert bij deze verzekering echter geen geld uit aan jouw nabestaanden.

Bij een uitvaartverzekering in geld wordt het bedrag dat jij hebt verzekerd, uitgekeerd als je overlijdt. Met dat geld kunnen je nabestaanden (een deel van) jouw uitvaart betalen.

Het afsluiten van zo’n verzekering kan misschien handig zijn voor de toekomst, want de eerder genoemde 9.500 euro aan uitvaartkosten zal in de toekomst nog verder toenemen, vanwege de inflatie in de uitvaartbranche. Zo zijn de kosten van een crematie dit jaar al met 8 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. 

Je kunt bereken premie van je uitvaartverzekering

Zeker even checken

Zeker even checken