article image Algemeen

Meeste coronadoden waren mensen met overgewicht, blijkt uit onderzoek

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 29/09 12:45

De vermoedens van wetenschappers zijn bevestigd

Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen de oversterfte door corona en overgewicht. Tijdens de pandemie was er al een vermoeden dat overgewicht voor een hoger risico op sterfte door corona kan zorgen. Nu blijkt na onderzoek door SEO Economisch Onderzoek dat dit ook daadwerkelijk zo is, meldt NOS.

Er is voor het onderzoek gekeken naar het risico om te overlijden aan een coronabesmetting en de leefstijl van mensen. Leefstijlgegevens werden gekoppeld aan cijfers over sterfte voor en tijdens corona. In 2020 en 2021 stierven er zo'n 30.000 mensen meer dan verwacht. Die oversterfte vond voor 70 tot 100 procent plaats onder mensen met overgewicht.

Mensen met overgewicht die ook rookten of hadden gerookt hadden een groter risico: van de oversterfte behoorde 17.000 tot 25.000 van de 30.000 mensen tot deze groep. De leefstijlfactoren hebben betrekking op zo'n 30 procent van de bevolking. Daarmee is het aandeel van oversterfte volgens SEO twee keer zo groot als onder de rest van de bevolking.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties