article image Algemeen

'Nederlandse bedrijven omzeilen mogelijk sancties Rusland via buurlanden'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 18/03 06:30

Omweg maakt handel mogelijk

Sinds internationale sancties de handel met Rusland bemoeilijkt, is de handel van Nederlandse bedrijven met buurlanden van Rusland 'booming'. Het lijkt te gaan om een slimme manier om de sancties te omzeilen. Met name de toename van handel met Kazachstan valt op. Dat schrijft RTL Nieuws.

Afgelopen weekend bracht het Britse SkyNews naar buiten dat Britse bedrijven massaal de handel met Rusland hebben doorgezet via een andere route. Het ging daar vooral om het exporteren van auto's naar Rusland. Nederland importeerde voor de oorlog in Oekraïne veel olieproducten, kolen, goud, juwelen, staal en ijzer uit Rusland. Nu lijken diezelfde grondstoffen via buurlanden van Rusland naar Nederland te worden gehaald.

Waar in 2021 nog voor 476 miljoen euro aan import uit Kazachstan werd gehaald, was dat in 2023 ruim 2,7 miljard euro. Ook de handel met Azerbeidzjan, Georgië, Kirgizië, en Oezbekistan groeide ongebruikelijk hard. Mogelijk komen de Russische grondstoffen nu met een omweg in Nederland terecht.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties