article image Algemeen

Nog meer lappen aan de pomp: brandstofprijs volgend jaar mogelijk omhoog naar k €2,44 voor een liter benzine

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 24/08 10:15

Begin maar vast met sparen

De brandstofprijzen in Nederland staan op het punt om flink te stijgen. Als het demissionaire kabinet niet ingrijpt, zal een liter benzine vanaf 1 januari 2024 met maar liefst 21 cent omhoogschieten. Dit zou de literprijs in vergelijking met omliggende landen, zoals België en Duitsland, extreem hoog maken. Voor een liter diesel wordt een stijging van ongeveer 13 cent verwacht.

Omtzigt stelt kamervragen

Dit onheilspellende vooruitzicht komt naar voren in de antwoorden van het kabinet op vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft het kabinet bevraagd over hun intenties betreffende de eerder dit jaar ingevoerde accijnsverlaging, die als maatregel diende tegen de stijgende energieprijzen te midden van de crisis in Oekraïne. Echter, deze verlaging is deels teruggedraaid en vervalt in principe vanaf 2024.

Omtzigt benadrukt op social media dat als het kabinet geen actie onderneemt, de accijnzen op benzine per 1 januari 36 cent per liter hoger kunnen zijn dan in België en 31 cent hoger dan in Duitsland. Het verschil wordt nog groter als men rekening houdt met de btw die over accijnzen wordt gerekend.

Het kabinet komt donderdagavond bijeen om over eventuele koopkrachtmaatregelen voor het komende jaar te overleggen. Hierbij zullen ze vooral focussen op maatregelen om de armste huishoudens te steunen, aangezien het Centraal Planbureau heeft gewaarschuwd voor een stijging van de armoede als er geen nieuwe maatregelen worden genomen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) benadrukte wel dat het verlagen van de brandstofaccijns financiële gevolgen zal hebben, maar belooft niets.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties