article image Algemeen © ANP

Noord Korea: militair VS overgelopen ‘vanwege discriminatie’

Auteur
Datum: 16/08 09:31

Staatsmedia: King wil asiel aanvragen in Noord-Korea

Noord-Korea heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de situatie van de overgelopen Amerikaanse militair Travis King, die in juli vanuit Zuid-Korea de grens overstak richting Noord-Korea en sindsdien wordt vastgehouden. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia vluchtte King omdat hij in het Amerikaanse leger te maken kreeg met discriminatie. Ook zou hij ‘gedesillusioneerd’ zijn over de ongelijkheid in de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt de berichtgeving niet te kunnen verifiëren. De regering van president Joe Biden blijft gefocust op zijn veilige terugkeer. Er heeft tussen de autoriteiten van beide landen nog geen gesprek plaatsgevonden.

Gelegerd in Zuid-Korea

King was een van de duizenden Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea zijn gelegerd. De soldaten zijn daar gestationeerd om het land te verdedigen tegen Noord-Korea. De Amerikaanse soldaat heeft in Zuid-Korea twee maanden in de gevangenis gezeten op verdenking van mishandeling. Vlak na zijn vrijlating maakte hij de oversteek naar Noord-Korea. Het is onduidelijk of hij naar Noord-Korea ging om verdere strafvervolging te ontlopen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties