article image Algemeen

Onderzoek: Minderjarige veiligelanders komen naar Nederland vanwege weekvergoeding en 'vriendelijke politie'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 31/10 11:26

Strafbare feiten hebben weinig gevolgen

Nederland is een aantrekkelijk asielland voor minderjarige veiligelanders. De jongeren komen vaak uit gezinnen waar misbruik, geweld en verslaving heersen. Dat stelt een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), getiteld I have nothing to lose. Voor het onderzoek werden minderjarige Marokkaanse asielzoekers die door Europa trekken onderzocht doormiddel van gesprekken met hen en hun begeleiders. Deze groep veroorzaakt in Nederland veel overlast.

De groep minderjarige Marokkaanse asielzoekers is groot, maar de kans bestaat dat een deel van hen slechts beweert minderjarig te zijn. "Begeleiders hebben het vermoeden dat een deel van de groep meerderjarig is. De leeftijd die jongeren zelf aangeven, varieert van 15 tot 17 jaar. Er zijn ook minderjarigen die jonger zijn", stelt het onderzoek. 

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de groep jonge veiligelanders problemen hebben met hun mentale gezondheid, drugsverslaafd zijn en/of gedragsproblemen hebben en vaak uit sociaal-economisch achtergestelde gezinnen komen waarin geweld, misbruik en drugsmisbruik voorkomen. De jongeren kiezen er vaak voor om te migreren om een baan of betaalbaar onderwijs te krijgen in het buitenland, stelt het rapport.

Politie

Het onderzoek gaat ook in op de vraag waarom zoveel kansarme Noord-Afrikaanse jongeren graag naar Nederland komen. Redenen hiervoor zijn gunstige weekvergoedingen die asielzoekers hier krijgen en "goed georganiseerde en comfortabele opvangcentra". De minderjarigen hebben bovendien voorkeur voor de Nederlandse "vriendelijke politie". Strafbare feiten of gedragsproblematiek worden nauwelijks bestraft in vergelijking met andere landen. 

Nederland valt daarnaast in de smaak vanwege de mogelijkheden om zwart te werken en zo bij te verdienen bovenop de weekvergoeding. Dit gebeurt vaak in het drugscircuit. De algehele beschikbaarheid van drugs is ook een van de redenen dat Nederland populair is bij de groep. Tenslotte is er ook geen goede uitleverovereenkomst tussen Nederland en Marokko, waardoor uitgeprocedeerde Marokkaanse asielzoekers lang kunnen blijven.

Oplossing

Ook binnen azc's bestaat discussie over mogelijke oplossingen voor overlast gevende Marokkaanse minderjarigen. Dat het ongunstig is om deze groep onder te brengen bij asielzoekers uit onveilige landen, is volgens de meeste begeleiders duidelijk. Het onderzoek noemt als mogelijke oplossing de aanpak in Spanje. Daar kunnen jonge asielzoekers vanaf 18 jaar al als legale volwassene de arbeidsmarkt. Dit zou leiden tot minder toestroom tot het criminele circuit.

"Belangrijk is dat ze niet alleen overlastgevers of daders zijn. Het zijn tegelijkertijd kinderen die een ongelukkige start in het leven hebben gehad', schrijven de onderzoekers. 'Er is geen gemakkelijke en eenduidige oplossing voor deze problemen."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Meest gelezen

Skoften nieuws & virals

Skoften nieuws & virals

Geenstijl nieuws

Geenstijl nieuws

Personen