article image Algemeen

Ook al niet goed: papieren rietjes bevatten mogelijk kankerverwekkende stof

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 25/08 17:31

Rietjes met een risico

Ongeveer niemand was te spreken over de massale wissel van plastic rietjes naar de papieren variant. Nu blijkt dat de direct slof wordende staafjes niet alleen het drinkgenot ondermijnen, ook zitten er mogelijk kankerverwekkende stoffen in de rietjes. 

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de rietjes niet alleen een risico vormen voor kinderen en mensen met een beperking, ook voor ieder ander mens kan het papieren rietje gevaarlijk zijn. Voor het onderzoek werden 39 verschillende merken onderzocht. Negentig procent van de papieren rietjes bevatten chemicaliën met PFAS. Ook in bamboerietjes zijn deze chemicaliën te vinden.

PFAS zijn slecht voor mensen, dieren en de natuurlijk. Ze doen er duizenden jaren over om af te breken en brengen talloze gezondheidsrisico's met zich mee, schrijft Metro UK. Problemen zijn onder andere een laag geboortegewicht, minder gevoelig voor vaccins, schildklierproblemen en leverschade. Ook teelbalkanker staat op de lijst met risico's.

Wel moet er een kleine voetnoot bij de bevindingen, zeggen de onderzoekers. De meeste mensen gebruiken slechts sporadisch een rietje. Ook is de hoeveelheid PFAS in veel rietjes vrij laag. Het risico is daarom niet enorm groot, maar wel aanwezig. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen