article image Algemeen © ANP

Oud-Kamervoorzitter Arib probeert onderzoek naar haar te stoppen

Auteur
Datum: 29/08 09:50

Vera Bergkamp betreurt stappen Arib

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) probeert met extra juridische stappen tegen de Tweede Kamer het integriteitsonderzoek naar haar gedrag te stoppen. Dat schrijft de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een brief van het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Arib eist ook dat de uitkomsten van het onderzoek niet openbaar worden gemaakt, blijkt uit de brief.

Volgens de brief vordert de oud-Kamervoorzitter ‘alle gegevens die ten behoeve van het feitenonderzoek over haar zijn verwerkt, worden gewist en vernietigd en dat de Tweede Kamer alle door haar geleden schade zal vergoeden.’

Het presidium betreurt dat Arib juridische stappen neemt ‘’in plaats van medewerking te verlenen aan het onderzoek’’, zegt Bergkamp in een reactie. Het staat Arib uiteraard vrij om deze weg te volgen, benadrukt de huidige Kamervoorzitter.

Vertraging 

Ondanks het feit dat het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib zich in een afrondende fase bevindt, leveren de nieuwe stappen van de oud-Kamervoorzitter vrijwel zeker vertraging op.

September vorig jaar lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer Aribs voorzitterschap onderzoekt vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag. Het presidium ontving twee anonieme brieven. In die brieven werd gesproken van een ‘’zeer onveilige werkomgeving’’ voor ambtenaren. Arib zou misbruik hebben gemaakt van haar machtspositie en mensen hebben gekleineerd.

De oud-Kamervoorzitter liet deze maand in het tv-programma Zomergasten weten dat ze nog steeds niet weet waarvan ze precies beschuldigd wordt. ‘’Ik vind, als ik daarnaar kijk, de wijze waarop Bergkamp daarmee is omgegaan onacceptabel. Bergkamp had geen bevoegdheid dit onderzoek zo te starten’’, zei Arib destijds.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties