article image Algemeen

Rutte op bezoek bij Israëlische president Netanyahu en Palestijnse leider Abbas

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 23/10 08:36

Gaat mogelijk pleiten voor voorzichtigheid bij gebruik geweld

Premier Rutte brengt maandag een 'bliksembezoek' aan Israël. Daar zal hij een bezoek brengen aan de Israëlische president Netanyahu en president Abbas van de Palestijnse gebieden. Mogelijk zal Rutte in de gesprekken met de Israëlische regering gaan pleiten voor voorzichtigheid als het gaat om het gebruik van geweld. Hoewel precieze aantallen nog onduidelijk zijn, lijken er veel burgerslachtoffers te vallen bij Israëlische bombardementen op Hamas-doelen. 

Rutte zal bij Netanyahu ook ingaan op de humanitaire hulp aan Gaza. Tot nu toe zijn er twee konvooien van vrachtwagens met hulpgoederen het gebied ingelaten door de Israëlische grensbewaking, maar er staan nog veel hulpkonvooien te wachten. Bij de twee toegelaten hulpkonvooien zat onder andere voedsel en drinkwater, maar brandstof voor de energievoorziening van ziekenhuizen ontbrak. Mogelijk zal Rutte in Israël oproepen tot een ruimhartiger beleid bij het toekennen van humanitaire hulp. 

Het was afgelopen weekend twee weken geleden dat terreurgroep Hamas op verschillende plekken de Israëlische grens overstak en een bloedbad aanrichtte. Er werden militaire posten bestormd, maar ook slachtpartijen op burgers aangericht in verschillende kibboetsen. Op een muziekfestival werden honderden mensen vermoord, verkracht en verminkt. In Israël vielen meer dan 1300 doden. Zeker 200 mensen werden als gijzelaar meegenomen naar Gaza.

Nederlandse vrouw

Zondag werd bekend dat bij het geweld in Gaza een Nederlandse vrouw om het leven is gekomen. De 33-jarige Nederlandse kwam om bij een explosie in een vluchtelingenkamp. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was de vrouw een van de 22 Nederlanders die in Gaza verblijven en met wie het ministerie contact onderhield. De dood van de Nederlandse burger zal ook onderwerp van gesprek zijn tijdens het flitsbezoek van Rutte. 

Terwijl raketten tussen Israël en Hamas nog dagelijks over en weer vliegen en ook aan de grens met Libanon wordt gevochten, zorgt de oorlog over de hele wereld voor verdeeldheid. Duizenden mensen gaan de straat op om te demonstreren tegen Israël. Ook in Amsterdam werd zondag een grote bijeenkomst gehouden van pro-Palestina-demonstranten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties