article image Algemeen © ANP

Tientallen doden door moesson-noodweer in noorden van India

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 14/08 10:55

Zware regenval zorgt voor chaos in de noordelijke deelstaat Himachal Pradesh

Bij zware regenval in de Indiase deelstaat Himachal Pradesh zijn zondag tientallen mensen om het leven gekomen. Door de hevige neerslag is in de provincie een noodsituatie uitgeroepen. Het natuurgeweld heeft tot nu toe 21 mensen het leven gekost.

Zeven mensen uit hetzelfde gezin overleefden een zware regenbui niet. Die trof zondagavond een dorp in het Solan-district, melden de lokale autoriteiten aan IndiaToday. In de stad Shimla, zo'n 45 kilometer verderop, stortte dit weekend door het noodweer een tempel in. Daarbij kwamen 9 mensen om het leven.

Vanwege de extreme weersomstandigheden zijn scholen gesloten en 621 wegen in de provincie Himachal Pradesh afgesloten. De afgelopen weken werd het gebied al getroffen door hevige regen en aardverschuivingen. Sinds zaterdag leidt onophoudelijke regenval tot chaos in de deelstaat in het meest noordelijke deel van India. 

Moesson

Op 24 juni is in India de moesson aangebroken. Deze regentijd vindt ieder jaar plaats van omstreeks juni tot augustus. In deze maanden valt er ongeveer evenveel regen als in een heel jaar in Nederland. Als de regentijd eindigt blijft het droog tot de nieuwe moesson.

Dat deze periode veel overstromingen te weeg brengt en daarbij slachtoffers eist is geen nieuw fenomeen. Sinds eind juni zijn er in de provincie ongeveer 257 mensen overleden door aan regen gerelateerde ongelukken. Tussen 29 juni en 27 augustus vorig jaar vielen in hetzelfde gebied 276 doden, dat waren er in de zomer van 2021 zelfs 476.

Hevige modderstromen

Twitter / @GoHimachal_

Tempel stort in en kost 9 mensen het leven

Twitter / @GoHimachal_

Hartverscheurend

Twitter / @GoHimachal_

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties