article image Algemeen

Tips om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen


Tegenwoordig doen we alles online. Van het bestellen van kleding tot het chatten via whatsapp met vrienden, familie en collega’s. Het is daarom dus ook niet gek dat ook criminelen steeds een nieuwe manier zoeken om te proberen je geld afhandig te maken. Zo is whatsapp een enorm bekende truc, die al sinds jaar en dag wordt gebruikt om te doen geloven dat de telefoon van een bekende kapot is en of ze even snel geld willen overmaken. Ondanks de vele campagnes en waarschuwingen, zien we nog steeds dat er ontzettend veel mensen zijn die hier intrappen. Gelukkig is het aantal wel enorm afgenomen, maar is er nog een hoop werk aan de winkel. Omdat er daarnaast nog veel meer manieren zijn waarop cybercriminelen proberen je gegevens te ontvreemden, hebben we een aantal tips voor je, zodat jij je ertegen kunt wapenen.

Pas op met openbare netwerken

Je kent het wel, je bent op vakantie of gaat met de bus of trein en het eerste wat je doet, is kijken of er een openbaar wifi netwerk is, zodat je direct je Facebook pagina kunt checken of je tijdens de vlucht van een paar uur iets gemist hebt. Ontzettend handig, maar veilig is het niet. Openbare netwerken zijn namelijk gemakkelijk te hacken, waardoor gevoelige informatie die wordt verstuurd, door verkeerde mensen kan worden onderschept. Om dit te kunnen voorkomen, is het gebruik van een VPN een aanrader. Met een VPN versleutel je namelijk je gegevens, waardoor een hacker hier niets mee kan. Zo kun je namelijk zonder zorgen, ook op een openbaar netwerk, gewoon je bankzaken regelen terwijl je wacht op het vliegtuig, trein of bus.

Gebruik een tweestaps verificatie

Een vrij eenvoudige, maar wel doeltreffende methode om jezelf beter te beschermen, is door het gebruik van een tweestapsverificatie. Dit houdt in dat je niet alleen je wachtwoord moet invullen om toegang te krijgen, maar vervolgens ook een sms met code krijgt of via de authenticator app op je telefoon. Dit heeft als voordeel dat een hacker met alleen je wachtwoord helemaal niets kan en je dus ook niet bang hoeft te zijn dat ze zichzelf toegang kunnen verschaffen. Dit in combinatie met een VPN zorgt ervoor dat je vele malen veiliger bent. Belangrijk is alleen wel dat wanneer je kiest voor een VPN, je kijkt welke het beste is. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk en snel online VPN aanbieders vergelijken, waardoor je gemakkelijk een overzicht krijgt van alle aanbieders die er zijn, welke voordelen ze hebben en wat ze eventueel maandelijks kosten. Op basis daarvan is het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Deel geen gevoelige informatie

We staan er niet altijd bij stil, maar hoe vaak hoor je wel niet dat iemand is gevraagd om een kopie van zijn of haar ID kaart of paspoort te sturen om te bewijzen dat diegene het ook echt is. Dit klinkt allemaal heel betrouwbaar, maar is het absoluut niet! Op het moment dat jouw ID kaart in handen is van een ander, kunnen ze je gegevens gebruiken of beter gezegd, misbruiken om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten. Heb je dit om wat voor reden dan ook, toch gedaan? Neem dan direct contact op met de politie en vraag wat het beste is om te doen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties