article image Algemeen

'Vermogen 5 rijkste mannen verdubbeld sinds 2020, ruim 60% van de wereld werd armer'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 15/01 09:48

'Belast de superrijken'

De allerrijksten zijn er de afgelopen jaren fors op vooruitgegaan terwijl de armen juist armer werden. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van Oxfam Novib. De organisatie spreekt van een wereldwijd patroon van ongelijkheid en roept overheden op om de 'superrijken' meer te gaan belasten. In het huidige tempo zou het 230 jaar duren tot de armste persoon zich uit de armoede heeft gewerkt, stelt het rapport. "De eerste persoon met een biljoen zou er al in 10 jaar zijn."

Volgens het rapport zijn niet alleen de rijkste vijf mannen rijker geworden, miljardairs in het algemeen gingen er gezamenlijk op vooruit. Het vermogen van alle miljardairs steeg de afgelopen 4 jaar met een flinke 34%. Dat komt neer op zo'n 3,3 biljoen dollar. 5 miljard mensen werden sinds 2020 juist armer dan ze waren. 

Herinrichting van de markt

Volgens Oxfam is er om het tij te keren een herinrichting van de wereldwijde markt nodig. Grote bedrijven maken volgens het rapport slim gebruik van soepele belastingregels en besteden weinig aan dacht aan arbeidsomstandigheden voor werknemers om kosten te drukken. Amazon maakt bijvoorbeeld gebruik van visverwerkingsfabrieken in Zuid-Oost Azië waar werknemers lange dagen maken zonder te mogen pauzeren, zelfs niet om water te drinken. Het rapport stelt dat wereldwijd slechts 0,4% van de 1.600 grootste bedrijven garant staan voor een leefbaar inkomen voor alle werknemers.

Megabedrijven als Amazon, Google en Meta nemen kleinere bedrijven steeds vaker over. Hierdoor krijgen de megabedrijven aanzienlijk meer macht. Die macht wordt volgens de organisatie misbruikt.

Het rapport van Oxfam Novib wordt gepresenteerd ter gelegenheid van de bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos. Daar zal de komende dagen veel gesproken worden over de stand van de wereldeconomie. Motto van de bijeenkomst is dit jaar "vertrouwen herstellen", op het WEF is namelijk al jaren veel kritiek. Ook is de jaarlijkse denktank het onderwerp van veel complottheorieën.

Oxfam maakte eerder deze video over ongelijkheid.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties