article image Algemeen

Goede doelen weigeren verplichte bijdrage voor journalisten op Lowlands

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 18/08 13:00

Botst met persvrijheid en gelijkheid

Het plan van Lowlands om journalisten verplicht een tientje te laten betalen om verslag te doen, valt niet alleen bij het Nederlands journaille verkeerd. Ook Oxfam Novib en Amnesty International zijn fel tegen journalistiek werk kunnen doen tegen betaling. Terwijl de verplichte tientjes volgens organisator MOJO juist naar deze goede doelen had moeten gaan.

De twee organisaties laten weten dat ze de verplichte bijdrage weigeren. Zij vinden dat het vragen van geld aan journalisten om hun werk te doen niet strookt met persvrijheid en gelijkheid. Verschillende Nederlandse media lieten al eerder weten dat ze niet betalen om hun werk te kunnen doen. Onder andere NOS en ANP zijn daarom dit weekend niet aanwezig op het festival.

Nu blijkt dat ook de twee goede doelen die jaarlijks op Lowlands te vinden zijn het niet vinden kunnen dat er wordt betaald voor het kunnen doen van journalistiek werk. Een woordvoerder van Oxfam Novib zegt volgens NU.nl dat de gang van zaken niet past bij het idee van de organisatie over persvrijheid en gelijkheid. "Bovendien vinden we het niet fijn dat mensen gedwongen worden geld aan ons te doneren."

Naast journalisten en fotografen moeten ook gasten die normaliter gratis naar Lowlands gaan een tientje betalen. De festivalorganisatie gaat nu niet in op de reactie van de twee goede doelen. "Na het festival gaan we in gesprek met Amnesty en Oxfam", laat een woordvoerder weten. Lowlands is tot en met zondag in Biddinghuizen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties