article image Algemeen

Weer dreigt een nieuwe groep boeren illegaal te worden

Auteur
Datum: 21/09 12:12

Moderne stallen stoten meer stikstof uit dan gedacht

Bijna vijf jaar na het ontstaan van de PAS-crisis dreigt een nieuwe groep boeren illegaal te worden, blijkt uit onderzoek van Pointer. Uit een nieuwe studie blijkt dat moderne stalsystemen meer stikstof uitstoten dan gedacht. Daardoor staat de goedkeuring, die provincies de afgelopen jaren aan ruim vijfhonderd boeren gaven, op losse schroeven.

Moderne stallen 

De afgelopen jaren breidden ruim vijfhonderd boeren hun bedrijf uit met nieuwe moderne stallen. Dit ging met toestemming van de provincie. Een vergunning was niet nodig, omdat de uitstoot van stikstof niet zou toenemen door moderne technieken in de nieuwe stallen. Nu uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat die systemen minder goed werken, zijn boeren bang voor hun bestaanszekerheid.

Gedupeerde boeren moeten nu alsnog een vergunning aanvragen. Of zij een vergunning krijgen wordt bepaald met een zwaardere natuurtoets. Als blijkt dat er door de extra stallen geen natuurschade ontstaat, kunnen boeren weer een vergunning krijgen. Als er wel natuurschade is, moet de boer het op een andere manier oplossen, denk bijvoorbeeld aan het houden van minder dieren.

Honderden piekbelasters leven in onzekerheid.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties