article image Algemeen

Wereldwijd netwerk van nieuwssites door China gebruikt voor propaganda

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 07/02 15:20

Twee Nederlandse sites betrokken

In zeker 30 landen zijn nieuwssites actief die in werkelijkheid als propagandazenders fungeren voor de Chinese regering. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadese Citizen Lab In totaal gaat het om zeker 123 websites, waarvan twee in Nederland. 

De websites doen zich voor als authentieke nieuwskanalen met dagelijkse artikelen, maar tussendoor verschijnen ook negatieve persberichten over mensen die zich kritisch uitlaten over het communistische China. Ook worden op de sites complottheorieën verspreid over het Westen.

Het netwerk, dat door Citizen Lab gedoopt is tot "Paperwall", bestaat uit sites die zijn opgezet door het Chinese communicatiebedrijf Haimai. In het Nederlands zijn dit naar verluidt de sites "NL Press" en "Greater Dutch". De websites kopiëren veelal teksten van andere media, waaronder NU.nl.

De daadwerkelijke impact van de websites is vanwege het waarschijnlijk kleine aantal bezoekers "verwaarloosbaar" volgens het onderzoek. De Chinese ambassade in Den Haag noemt de berichten over een beïnvloedingscampagne opvallend genoeg "desinformatie".

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties