article image Binnenland

'1 op de 3 inwoners van Meeden kampt met windmolen-klachten'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 18/03 15:28

Van slapeloosheid tot zelfmoordgedachten

Een huisarts in het Groningse dorp Meeden maakt zich zorgen over het windmolenpark van 35 windturbines dat bij het dorp ligt. Veel inwoners melden zich bij hem met klachten van slapeloosheid en stress, die worden gelinkt aan het geluid dat de molens produceren. "Ik schat dat ruim een derde van de bevolking in Meeden hinder ervaart."

Het Nivel-rapport, waarin gesteld wordt dat de komst van windmolens juist niet heeft geleid tot een toenamen in gezondheidsproblemen, wordt door de huisarts "broddelwerk" genoemd. Het staak haaks op wat hij dagelijks in zijn praktijk tegenkomt. "Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek, verbetert er niets. Als arts voel ik me machteloos."

Het windpark heeft grote impact, ook bij minder schrijnende gevallen. "Een patiënte gaat sinds de komst van de turbines niet meer met haar kinderen in de woonkamer zitten, maar in de keuken. Om het geluid en de slagschaduw te kunnen negeren."

Gunstige studies

Er moet meer aandacht komen voor de keerzijde van de komst van windparken, vinden meerdere huisartsen die in het AD worden aangehaald. "Het baart me grote zorgen hoe de overheid te werk gaat. Het enige doel lijkt plaatsing van windparken. Terwijl is bewezen dat voortdurend geluid een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Toch pikt men alleen de gunstige studies eruit", vertelt een huisarts uit het Overijsselse Denekamp.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties