article image Binnenland

'1 op de 5 Nederlanders wil omverwerping van de overheid'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 29/12 09:56

Nederlanders erg negatief over Nederland

Nederlanders zijn bijzonder negatief over het functioneren van het overheidssysteem. Dat blijkt uit een analyse van het Sociaal Cultureel Planbureau. 1 op de 5 Nederlanders vindt zelfs een omverwerping van het overheidssysteem gerechtvaardigd. 1 op de 3 vindt dat er harder verzet nodig is wanneer de overheid niet verandert in het voordeel van het volk. Daarbij is geweld volgens de meeste Nederlanders niet per se gewenst.

Tegelijkertijd is bij weinig Nederlanders sprake van bereidheid tot actief verzet. Het verstoren van een vergadering van de Tweede Kamer wanneer een mogelijk onrechtvaardig wetsvoorstel wordt behandeld bijvoorbeeld, wordt door slechts 4 procent van de Nederlanders geaccepteerd terwijl 48 procent van de Nederlanders een dergelijke actie afkeurt. Bijna driekwart van het Nederlandse volk geeft aan dat de kans zeer klein is dat ze ooit actief in verzet komen wanneer de Tweede Kamer een in hun ogen onrechtvaardige wet in wil voeren. De meeste Nederlanders geloven dat dit zinloos is.

Hoewel de groep relatief klein is, is 6 procent van de Nederlanders van mening dat hard verzet, eventueel met geweld, tegen de overheid gerechtvaardigd is. Met name bij mensen de het gevoel hebben dat de politiek niet naar ze luistert delen deze mening.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties