article image Binnenland

Openbaar Ministerie: man wilde gewelddadige opstand beginnen tegen de Nederlandse overheid

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 09/07 12:30

In totaal zijn vijftien wapens in beslag genomen

Arjan van de B. (44) wilde een gewapende opstand beginnen tegen de Nederlandse overheid, stelde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens de eerste rechtbankzitting. Van de B. heeft een strafzaak aan zijn broek hangen vanwege wapenbezit. De medeverdachte Rinke L. (25) heeft volgens het OM de wapens willens en wetens geleverd aan Van de B. 

De twee mannen werden op 5 april betrapt bij de overdracht van drie vuurwapens. De overdracht vond plaats op een parkeerplaats in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte. 

De politie viel vervolgens de woningen van de mannen binnen. Daar troffen ze maar liefst 15 vuurwapens aan. "Met al dat wapentuig kan je een enorme hoeveelheid ellende aanrichten in de samenleving", aldus de officier van justitie in de rechtbank in Rotterdam. 

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Van de B. het soevereine gedachtegoed aanhangt en de intentie had de wapens te gebruiken voor een opstand tegen de Nederlandse overheid. Soevereinen zijn individuen die zich distantiëren van de overheid en andere instituten, waarbij een minderheid bereid is tot geweld. De wapenhandelaar zou louter uit winstoogmerk hebben gehandeld.

Afgelopen week zijn vier mannen gearresteerd wegens betrokkenheid bij wapenhandel. Eén van hen zou Van de B. met L. in contact hebben gebracht, terwijl twee anderen verdacht worden van betrokkenheid bij de aankoop van de wapens en één wegens wapenbezit. Het is nog onbekend wanneer zij voor de rechter zullen verschijnen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties