article image Binnenland

Aantal incidenten met asielzoekers verachtvoudigd in traject Zwolle-Emmen

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 01/05 11:00

Dit ondanks de een miljoen euro die de provincie Overijssel heeft geïnvesteerd om de overlast op het traject in te dammen

Het aantal incidenten met asielzoekers in de treinen die van Zwolle naar Emmen gaan is verachtvoudigd ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat meldt de regionale omroep Oost op basis van cijfers van de provincie. 

"Het is inmiddels meer geluk dan wijsheid dat er nog geen dodelijk slachtoffer is gevallen. De mate van agressie is ook veel erger geworden", zegt Wim Eilert van de spoorwegvakbond VVMC. Hij vindt de cijfers "schokkend". 

Het traject Zwolle-Emmen, ook wel de Vechtdallijn, wordt voornamelijk gebruikt door veiligelanders die op weg zijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zij hebben eigenlijk geen recht op asiel in Nederland, omdat ze in hun eigen land veilig kunnen leven. 

De statistieken tonen een aanzienlijke toename van het aantal zogenaamde B3-incidenten, waarbij reizigers gefouilleerd moeten worden omdat ze zonder geldig vervoersbewijs reizen en weigeren zich te identificeren. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren er bijna 40 van dergelijke incidenten, nu is dat aantal gestegen naar 331.

Daarnaast nam ook het aantal zware incidenten, zoals mishandeling en intimidatie van treinpersoneel, toe. In het eerste kwartaal van dit jaar is er vier keer een medewerker van de Arriva-trein tussen Zwolle en Emmen mishandeld. 

Ondanks de aanzienlijke investeringen van de provincie Overijssel in mobiele beveiligingsteams, is het aantal incidenten toch verachtvoudigd. In 2021 heeft de provincie een miljoen euro geïnvesteerd om de overlast op het traject te verminderen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties