article image Binnenland

Allerzielen: Geen lichtjesavond op begraafplaatsen in Rheden en Dieren, 'te veel uitstoot'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 01/11 14:17

Vuurpotten waren niet wenselijk voor gemeente

De viering van Allerzielen, de katholieke feestdag voor het gedenken van de doden, gaat niet door in Rheden en Dieren. De begraafplaatsen zijn daar jaarlijks het decor van een 'lichtjesavond', maar deze is geschrapt om "milieutechnische bezwaren". 

De boosdoeners zijn de 'vuurpotten' die de kerkhoven moeten voorzien van een gepaste sfeer. Dit zijn verfpotten van 2,5 liter vol met kaarsvet. Er zouden in beide plaatsen zo'n 300 worden neergezet, maar de gemeente heeft daar een streep door gezet. De walm die van de vuurpotten af komt bevat "te veel uitstoot", oordeelt het college.

De organisatie van de Allerzielen-viering gaat voor volgende edities op zoek naar alternatieven voor de vuurpotten. Dat wordt een uitdaging, want "het moet wel een beetje dezelfde sfeer geven", vertelt een organisator aan Omroep Gelderland.

Naast milieutechnische bezwaren had de organisatie ook voor het tweede jaar op rij te weinig vrijwilligers. Dit probleem oplossen is vooralsnog niet gelukt, de focus ligt op dit moment bij de vuurpotten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen