article image Binnenland

Amsterdam UMC en Erasmus MC openen kraamafdeling voor het achterlaten van baby's

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 29/01 10:45

'Is hard nodig'

Twee Nederlandse ziekenhuizen openen deze week een kraamkamer voor moeders die anoniem hun pasgeboren kind willen achterlaten. Het Erasmus MC in Rotterdam en het Amsterdam UMC hadden nog niet zo'n kamer. Het is volgens de ziekenhuizen een veilig alternatief voor het te vondeling leggen van een kind. In de Amsterdamse wijk Holendrecht werd in 2021 bijvoorbeeld een pasgeborene gevonden in een vuilcontainer.

Moeders die hun kind niet kunnen of willen opvoeden, kunnen nu naar de speciaal ingerichte kamer in het ziekenhuis. Bij de vondelingenkamer in Amsterdam hangt bij de deur een bordje waarop staat dat alleen de wieg onder cameratoezicht staat, de vrouwen blijven als ze dat willen volledig anoniem. Als ze het kind achterlaten, mogen ze een "Lieve Mama-brief" meenemen. 

"Wij gaan er voor zorgen dat je kindje goed terechtkomt", is te lezen in de brief. Ook staat er hoe de zorg voor het kind gaat verlopen: de zuigeling komt eerst voor korte tijd een pleeggezin, uiteindelijk in een adoptiegezin. Moeders die hun kind achterlaten kunnen zich later altijd melden wanneer ze toch een rol willen in het leven van het kind.

Hoewel het te vondeling leggen van een baby bij wet verboden is, wordt er in de praktijk een gedoogbeleid gevoerd op vondelingenkamers.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties