article image Binnenland

Arts (55) die studenten betastte mag binnenkort gewoon weer aan het werk, inspectie grijpt in

Auteur
Datum: 08/03 12:00

Slachtoffers moesten zich uitkleden en werden betast bij hun schaamstreek

De 55-jarige arts uit Dordrecht die vorig jaar tijdelijk geschorst werd wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag mag binnenkort weer aan de slag. De arts werd voor een jaar geschorst nadat drie coassistenten naar het Regionaal Tochtcollege stapten. Het drietal stelde dat zij zich tijdens een les over echo’s maken van de liezen tot op hun onderbroek moesten uitleden en vervolgens werden betast bij hun schaamstreek. De schorsing van een jaar loopt binnenkort af, en daar is de Inspectie Gezondheidszorg niet blij mee. De inspectie wil een tuchtklacht indienen bij een internist van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Ook zou de man het voorval hebben gefilmd met zijn mobiele telefoon. Hij kreeg in eerste instantie een beroepsverbod opgelegd, maar hij ging in hoger beroep en kreeg een minder zware maatregel. Het Centraal Tuchtcollege verklaarde de klachten als gegrond, maar vond de maatregel te zwaar en besloot de man een jaar te schorsen. Een van de redenen voor de matiging was dat er sprake zou zijn van ‘’een eenmalig incident’’. In de ruim twintig jaar waarin hij werkzaam was als arts, is er nooit eerder wat voorgevallen, stelde het tuchtcollege destijds.

Meerdere meldingen

De Inspectie Gezondheidszorg zegt dat zij meerdere meldingen over de arts hebben gehad. Niet alleen van de drie coassistenten dus, maar ook van twee patiënten en een arts in opleiding. De inspectie deed onderzoek naar de zaak en concludeert dat patiënten beschermd moeten worden tegen de arts, nu de schoring dreigt af te lopen. Daarom wil de inspectie een tuchtklacht indienen.

Volgens de arts deugt het onderzoek van de inspectie niet, en wordt hij onvoldoende gehoord. Via een kort geding eiste de internist dat de rapporten worden ingetrokken. Ook wil hij dat de aantekeningen over zijn schorsing uit het BIG-register worden gehaald, een databank met erkende zorgverleners.

Er loopt op dit moment ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de arts. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor aanranding. Dat onderzoek bevindt zich in een ‘’afrondende fase’’, schrijft het AD.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties