article image Binnenland

'Bijna 90 procent van daders seksuele uitbuiting heeft migratieachtergrond'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 27/03 11:05

'Daders waren eerder zelf slachtoffer'

Daders van seksuele uitbuiting hebben opvallend vaak een migratieachtergrond. Dat stelt een onderzoek van zorginstelling Stevig, die actief is in het zuiden van Nederland. Het onderzoek stelde de vraag of daders effectief te behandelen zijn. De uitkomsten roepen volgens de onderzoekers nog meer vragen op.

Bijna 90 procent van de daders van seksuele uitbuiting heeft een migratieachtergrond. "Dat blijkt uit onze praktijkverkenning, maar ook uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel", aldus criminoloog Jelske van Leeuwen. Wat het precieze verband is tussen een niet-Nederlandse achtergrond en seksueel uitbuiten, moet nader worden onderzocht. "Hoe komt het dat deze groep oververtegenwoordigd is binnen deze vorm van criminaliteit? Zouden culturele factoren, visie op de vrouw, waarden en normen, de lage economische status van deze dadergroep, van invloed kunnen zijn?"

Bij seksuele uitbuiting worden vaak jonge vrouwen gedwongen tot seksuele handelingen in ruil voor geld of drugs. Vaak gebeurt dit door een slachtoffer langzaam in te palmen, maar in sommige gevallen wordt een slachtoffer vrijwel direct gedwongen tot seksuele handelingen. Daders van deze uitbuiting vertonen vaak tekenen van narcisme en gaan meedogenloos te werk.

Jeugd

Uit het onderzoek bleek ook dat tweederde van de daders van seksuele uitbuiting zelf een geschiedenis in de hulpverlening heeft. Vaak zijn deze mannen zelf slachtoffer geweest van mishandeling in hun jeugd. "Die overeenkomsten in de achtergronden en kenmerken van de dader en slachtoffer bieden waardevolle inzichten voor een effectieve behandeling", zegt Van Leeuwen. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties