article image Binnenland

Cultuurfonds schrapt naam Prins Bernhard om naziverleden

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 07/11 11:45

NSDAP-ledenkaart onlangs ontdekt

Het Prins Bernhard Cultuurfonds schrapt de naam van Prins Bernhard uit de naam van het fonds. Voortaan heet de instelling Het Cultuurfonds. De naam van de prins wordt geschrapt vanwege de recente onthulling dat Bernhard lid was van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat heeft de echtgenoot van koningin Juliana zelf tot aan zijn dood ontkend.

"Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nu zijn en met de focus op onze inhoud", laat Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, weten. "Het Cultuurfonds is het enige fonds in Nederland waaraan je over de volle breedte van cultuur en natuur geld kunt geven en bij kunt aanvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich in onze naam kan herkennen."

Hoewel het een publiek geheim was dat het verhaal van Bernhard over zijn oorlogsverleden niet helemaal klopte, kwam de ontdekking van de lidmaatschapskaart van de NSDAP voor sommigen als een schok. Het Koninklijk Huis besloot in reactie op de onthulling om het archief van de omstreden prins toegankelijk te maken voor publiek.

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks zo'n 35 miljoen euro in de Nederlandse kunst en cultuur. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties