article image Binnenland

Deel criminelen loopt vrij rond op straat vanwege propvolle gevangenissen

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 30/11 14:55

'Pijnlijk' en 'onwenselijk'

De gevangenissen in Nederland zitten propvol, en daardoor kunnen sommige criminelen niet meer achter de tralies worden gezet. Een deel van de veroordeelden krijgt daarom voorlopig een enkelband, meldt demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming). Volgens de minister is er sprake van een ‘pijnlijke en onwenselijke’ situatie.

Personeelstekort 

‘’Op dit moment is er sprake van zodanige krapte dat er onvoldoende celcapaciteit is om alle gedetineerden te plaatsen’’, aldus Weerwind. ‘’De verwachting is dat de druk de komende periode verder toeneemt. Er zijn dan ook per direct maatregelen nodig, al realiseer ik me dat dit een onwenselijke boodschap is.’’ Door ziekteverzuim, openstaande vacatures en vertrekkers is er een groot tekort aan personeel ontstaan.

‘’Naast het personeelstekort loopt de bezetting van het gevangeniswezen sinds juni gestaag op’’, aldus de minister. ‘’Daar waar het de afgelopen periode nog mogelijk bleek om in die vraag te voorzien, is dat de afgelopen weken niet meer op alle dagen mogelijk gebleven.’’

Tbs 

Ook is er sprake van plaatsgebrek in de tbs. ‘’Door plaatsgebrek in de tbs verblijven inmiddels ongeveer 150 tbs-gestelden als passant in het gevangeniswezen waar zij wachten op een plek in een Forensische Psychiatrisch Centrum. Verder drukt het plaatsgebrek bij de Justitiële Jeugdinrichtingen op de detentiecapaciteit.’’

Maatregelen 

De gevolgen zijn enorm, blijkt uit de maatregelen van Weerwind. De minister heeft besloten vanaf 6 december tijdelijk geen volwassen mannen op te roepen die de tenuitvoerlegging van hun straf op dit moment in vrijheid afwachten. ‘’Vanzelfsprekend dienen deze straffen op een later moment alsnog ten uitvoer te worden gelegd’’, benadrukt hij.

Ook wil Weerwind de instroom aan gevangenen beperken met behulp van enkelbanden. ‘’Voor gedetineerden met een straf tussen zes maanden en een jaar kan tijdens het laatste deel van de vrijheidsstraf een penitentiair programma worden aangeboden, met de mogelijkheid van elektronisch toezicht”, zegt Weerwind.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties