article image Binnenland

Een kredietverzekering is er voor ieder bedrijf


Om te kunnen ondernemen heb je klanten nodig. Betalende klanten ook nog. En dat gaat, als je het goede bedrijfsidee hebt of als je goede producten verkoopt, over het algemeen goed. Maar soms zit er een bij die je eigenlijk geen klant mag noemen. Ja, die persoon neemt jouw diensten en/of producten af, maar betalen ho maar. Dat kan voor grote problemen zorgen. Wanneer je wel geld uitgeeft aan inkoop en personeel maar je geen geld binnenkrijgt, loopt er iets scheef. Natuurlijk heb je ervoor gezorgd dat je een buffertje hebt opgebouwd, dus je zult niet direct in de problemen komen, maar het bedrag moet niet te hoog oplopen!

Wat nu als dat wel het geval is?

Als het openstaande bedrag te hoog oploopt, dan kan het zomaar zijn dat je bedrijf in serieuze problemen komt. Alles gaat immers gewoon door: de huur of hypotheek, de lease van de auto’s, de salarissen van je medewerkers, je eigen salaris en de bedragen die je aan je leveranciers moet betalen voor het leveren van jouw producten. Ook de belastingdienst wil, ook als jij je geld niet ontvangt, gewoon ieder kwartaal de BTW gestort krijgen. Dan zit je nog met de verzekeringen en de energierekening. Je zult dus actie moeten ondernemen.

Wat kun je doen?

Om te beginnen is het altijd verstandig om een herinnering te sturen voor de factuur. Bel daar ook direct even achteraan. Het kan zomaar zijn dat betaling uitblijft vanwege een misverstand. De mail is bij de verkeerde persoon terechtgekomen, onderop een stapel beland of nog niet geaccordeerd. Ook kan het zijn dat de betalingstermijn van de klant anders is dan in jouw Algemene Voorwaarden staat. Een belletje kan al snel veel oplossen. Is dat niet het geval? Dan volgt bij de volgende verlopen betalingstermijn een herinnering met een waarschuwing dat je de factuur uit handen gaat geven aan een incasso- of deurwaarderskantoor. Maar dat is best veel gedoe.

Hoe kun je dit voorkomen?

Een kredietverzekering afsluiten is een verstandige zet. Je bent dan verzekerd tegen niet betalende klanten. Je kunt er dan altijd op rekenen dat je je geld krijgt, ook als je klant niet betaalt. Maar er is meer: je kunt met de kredietverzekering van Allianz Trade ook beter geïnformeerd aan een opdracht beginnen. De kredietcheck kan je vertellen of een (potentiële) klant inderdaad in staat is om jouw factuur te betalen. Ook kan, in veel gevallen de incasso voor je worden verzorgd. Dit kan je heel veel ellende besparen en ervoor zorgen dat jouw bedrijf kan blijven bestaan en kan blijven groeien. Daarvoor ben je ondernemer geworden, toch?

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties