article image Binnenland

Halsema: Amsterdamse boa mag hoofddoek dragen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 13/02 17:55

'dragen van religieuze uitingen' moet kunnen

Medewerkers van de gemeente Amsterdam mogen van burgemeester Halsema een hoofddoek dragen. Dat maakt de burgemeester bekend in een brief aan de gemeenteraad. Hiermee wordt aan de wens van minister Yesilgöz van Veiligheid en Justitie geen gehoor gegeven. 

Vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie wil dat het uiterlijk van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) voldoet aan dezelfde neutraliteitseisen als de politie. Daar is het dragen van een religieus of levensbeschouwelijk symbool als een hoofddoek of een ketting met een kruis niet toegestaan. 

Halsema gaat er tegenin: in de brief staat dat de gemeente ervan overtuigd is dat boa's hun werk professioneel kunnen uitvoeren ongeacht persoonlijke overtuigingen. "Daarom stelt het college dat het dragen van religieuze uitingen voor alle gemeentelijke werknemers mogelijk zou moeten zijn."

Ondanks bezwaren van het College van de Rechten voor de Mens wil minister Yesilgöz een verbod op hoofddoeken bij boa's. Halsema staat hier lijnrecht tegenover: zij wil dat op den duur ook brandweerlieden een hoofddoek mogen dragen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties