article image Binnenland

Hertenkampen gered van ondergang door aanpassing dierenlijst

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 13/12 10:15

Leken eerder verboden te worden

Een meevaller voor de liefhebbers van de Nederlandse hertenkampen. Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een uitzondering aangekondigd op de huis- en hobbydierenlijst die het kabinet volgend jaar publiceert. Op die lijst staat welke dieren in Nederland wel en niet mogen worden gehouden als huisdier. Houders van hertenkampen schrokken van de lijst, omdat edelherten volgens de lijst verboden zouden worden.

Minister Adema komt nu terug op de lijst. "Na de publicatie van het voorstel van de huis- en hobbydierenlijst is er maatschappelijk veel aandacht geweest voor deze lijst. Er waren veel instemmende reacties, maar ook zorgen, met name van houders van damherten en edelherten in hertenkampen", aldus Adema. Voor edelherten wordt nu een permanente vrijstelling gemaakt. 

Het kabinet is er volgens de minister op gewezen dat "hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis kennen, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijk waarde hebben". Eerder ontkende de minister nog dat er een uitzondering zou komen. Hij stelde toen dat edelherten bedoeld zijn om "vrij in de natuur te lopen".

De definitieve huis- en hobbydierenlijst wordt vastgesteld op 1 mei. Vanaf 1 juli zijn de nieuwe regels daadwerkelijk van kracht, 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties