article image Binnenland

Inspectie: Situatie asielzoekerscentrum Ter Apel onveilig en onhoudbaar

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 07/12 12:31

'Risico op geweld neemt toe'

Het zal voor weinig betrokkenen een verrassing zijn, maar de situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel is onhoudbaar. Dat concludeert de inspectie Justitie en Veiligheid in een uitgebreid rapport dat donderdag verscheen. Volgens het rapport is onder meer de brandveiligheid van het aanmeldcentrum niet op orde. Ook kan niet worden voldaan aan de bed & bad-eis die bij opvang hoort en neemt het risico op geweldsincidenten toe.

Door de slecht verdeelde opvang en de toenemende asielinstroom verblijven er momenteel veel meer mensen dan toegestaan in de opvang. "De norm staat een bezetting van 2000 asielzoekers toe maar die wordt flink overschreden", meldt het rapport. "Het bewaken van de orde en veiligheid in het asielcentrum is niet of nauwelijks mogelijk. Binnen de hekken van het COA-terrein groeit het aantal incidenten en de ernst ervan met de dag. Een groep van zo’n 200 tot 250 asielzoekers zorgt er voor flinke overlast."

Bijstand

De inspectie JenV luidt de noodklok. Zolang het maximum van 2000 asielzoekers in Ter Apel wordt overschreden, wil de inspectie bijzondere bijstand voor de opvang. "Er moet voorzien worden in een adequate verblijfsmogelijkheid waar mensen veilig zijn, zich veilig voelen en waar de brandveiligheid op orde is. De COA-medewerkers doen al maanden wat ze kunnen maar nu wordt bijna het onmogelijke van hen gevraagd."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen