article image Binnenland

Journalisten afgeluisterd in strafrechtelijk onderzoek Sywert van Lienden

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 20/10 14:00

'Aantasting van persvrijheid'

Het OM is mogelijk het boekje te buiten gegaan in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en zijn mondkapjesdeal. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Een ontmoeting tussen Van Lienden en journalisten van De Correspondent is afgeluisterd. 

In een getapt telefoongesprek tussen Van Lienden en een journalist werd genoemd dat de volgende dag een ontmoeting zou plaatsvinden in kasteel Hackfort in Vorden. Die avond werd de ruimte waar de volgende dag met Sywert werd afgesproken volgehangen met afluisterapparatuur. Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, zegt op de hoogte te zijn van de afluisterpraktijk en is in gesprek over de zaak met een advocaat.

Doodzonde

Het FD sprak ook met mediarechtadvocaat Jens van den Brink. Die is ontstemd over de actie van het OM. "Bronnen moeten vrij met journalisten kunnen praten. Alleen zo kunnen misstanden aan de kaak worden gesteld. Als dit echt is gebeurd, is dat ongelooflijk", aldus Van Den Brink. De advocaat spreekt van "een doodzonde".

Ook de NVJ, Nederlandse Vereniging van Journalisten, is woest. "Het lijkt wel alsof we helemaal voor niks in 2018 de wet op bronbescherming hebben afgesproken. Hier zijn meerdere zaken mis gegaan. Ook als de rc wél toestemming voor de afluisteroperatie heeft gegeven, kun je je afvragen of dit wel proportioneel was. Er was geen sprake van een ophanden zijnde terroristische aanval", vertelt Thomas Bruning van de NVJ.

Vorig jaar februari werd Van Lienden opgepakt in verband met de mondkapjesdeal

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties