article image Binnenland © ANP

Kankerverwekkende stoffen Tata Steel al in 1975 bij overheid bekend

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 20/09 11:44

'Documenten in vergetelheid geraakt'

De overheid wist al in de jaren '70 al dat de hoogovens, inmiddels Tata Steel, kankerverwekkende stoffen uitstootten, Dat blijkt uit archiefdocumenten die NU.nl in handen heeft. De documenten waren in bezit van de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.

Het gaat om een rapport met metingen van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks) in het Noordzeegebied. De metingen zijn gedaan in 1975. De boodschap van de onderzoekers destijds was duidelijk. "Bij winden over het Hoogoventerrein zijn op de meetpunten Wijk aan Zee en IJmuiden sterk verhoogde en in Beverwijk enigszins verhoogde concentraties gemeten, die wijzen op een duidelijke invloed van Hoogovens op het concentratieniveau ter plaatse."

Destijds is er door de media en lokale politiek weinig gedaan met de rapporten, hierdoor raakten ze in vergetelheid. De Volkskrant schreef destijds in een klein artikel dat er "niet te zeggen" was of de hoeveelheid stoffen schadelijk was voor de gezondheid. Bij de wetenschap was al bekend dat paks kankerverwekkend is. Deze week verschijnt er een rapport van het RIVM, dat zich richt op de eventuele connectie tussen de uitstoot van Tata Steel en de gemiddeld hoge hoeveelheid long- en asbestkankerpatiënten in het gebied.

Deze zomer werd er bij Tata Steel gedemonstreerd tegen de vervuiling van de hoogovens.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Meest gelezen

Skoften nieuws & virals

Skoften nieuws & virals

Geenstijl nieuws

Geenstijl nieuws

Personen