article image Binnenland

Klachten over thermostaatgebruik Oekraïense vluchtelingen: 'Stoken tot 27 graden'

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 04/12 11:00

'Zijn ze gewend'

De gemeente Twenterland (Overijssel) krijgt waarschijnlijk een flink hogere energierekening dan verwacht. Dit zou komen door onverwacht hoge energiekosten bij het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen.  In een opvanglocatie in Vriezenveen zorgt het stookgedrag van de oorlogsvluchtelingen voor complicaties. Zo zouden verschillende chalets last hebben van een schimmelprobleem. Dit komt volgens de gemeente doordat sommige Oekraïeners de thermostaat standaard op 27 graden zetten.

Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente om een cultuurverschil. "Dat zo’n hoge temperatuur voor vochtplekken zorgt, daarvan zijn de mensen op de hoogte gebracht. Ook hebben we uitgelegd wat hier de energieprijzen zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Die liggen hier namelijk hoger dan in Oekraïne.” De Oekraïners zijn nu eenmaal hun eigen temperaturen gewend. "Ze zijn het gewend om het een stukje warmer te hebben in huis dan wij”, meldt de woordvoerder.

In Vriezenveen worden 58 Oekraïners opgevangen in 12 chalets. Verderop in het dorp Den Ham worden binnenkort nog eens 200 vluchtelingen geplaatst. De accomodatie daar neemt voorzorgsmaatregelen. De stacaravans krijgen een systeem waarbij de thermostaat niet hoger kan dan 20 graden. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen