article image Binnenland

'Opvangstop voor derdelanders uit Oekraïne gaat door, ondanks uitspraak Raad van State'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 04/04 08:57

Staatssecretaris Van der Burg (VVD) geeft duidelijkheid

Nederlandse gemeenten mogen stoppen met de opvang van derdelanders uit Oekraïne en een recente uitspraak van de Raad van State verandert daar niets aan. Dat heeft Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie in een brief laten weten. 

Het gaat om een groep mensen die op het moment van de Russische invasie in Oekraïne woonden als immigrant en daar een tijdelijke verblijfsvergunning hadden. De Raad van State bepaalde eerder dit jaar dat de opvang van deze groep begin maart mocht stoppen, maar een groep van zes derdelanders uit Oekraïne vecht deze uitspraak aan. De Raad bepaalde daarover dat deze mensen in de opvangcentra mochten blijven zolang het Europese Hof van Justitie geen uitspraak heeft gedaan in de kwestie.

Die uitzondering geldt dan ook alleen voor de kleine groep mensen die de beslissing aanvechten via de EU, laat de Staatssecretaris weten. Hij noemt het handelen van gemeenten, die graag willen stoppen met de opvang, "rechtmatig en juist". Daar is niet iedereen het mee eens. Advocaat Wil Eikelboom, die enkele derdelanders bijstaat in het geschil, noemt de actie van Van der Burg "rechtsstaat onwaardig".

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties