article image Binnenland

Pastoor weigert lesbische carnavalsprinsessen bij carnavalsmis

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 07/02 13:26

'Dit raakt ons diep'

In het Limburgse Itteren verloopt carnaval dit jaar ietsjes anders dan gehoopt. De lokale carnavalsvereniging De Vreigeleire beëdigde voor deze editie twee carnavalsprinsessen. Het lesbische echtpaar Carly en Helen dragen de titel met trots, maar niet iedereen is blij met hen als carnavalsvorsten. De pastoor van Itteren heeft aangekondigd geen hostie aan het paar te geven bij de carnavalsmis. Het besluit roept veel weerstand op in het dorp.

Als reactie op de weigering van pastoor Paul Horsch zal de gehele carnavalsvereniging de mis boycotten. Normaal gesproken is die dienst een belangrijk moment voor het katholieke feest. Het ritueel dat in de kerk wordt gehouden benadrukt jaarlijks de christelijke oorsprong van het feest, dat vlak voor de traditionele vastentijd wordt gehouden.

Tegenover 1Limburg reageert het carnavalspaar bedroefd op het besluit van de pastoor. "We zijn wel vaker gediscrimineerd omdat we een vrouw-vrouw-koppel zijn, maar dit raakt ons diep", vertelt prinses Carly I. Ook dorpsbewoners begrijpen niet waarom het zo moet. "Het is een kleine gemeenschap en de prinsessen worden helemaal geaccepteerd. Ik vind het erg dat ze dan zoiets te horen krijgen", aldus Mariette Horssels, buurvrouw van de kerk.

Beide partijen

Paul Horsch zegt dat hij weinig keus heeft. "Ik wil een man van het geloof zijn", zegt hij voor de camera van 1Limburg. "Volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven." Opvallend is dat het stel eerder wél communie mocht ontvangen in de kerk. De pastoor noemt het een "treurige situatie voor beide partijen". Het besluit is volgens hem dan ook niet persoonlijk. "Carly maakt ook regelmatig foto’s tijdens diensten in onze kerk. Ik heb hun zoontje ook gedoopt. Bij een doop gaat het om het kind."

Horsch vindt het opvallend dat er zo weinig begrip voor zijn standpunt is in Itteren. "Mensen vragen in gebeden om respect voor andersdenkenden, ook bijvoorbeeld andere godsdiensten. Dat gebed is makkelijk uitgesproken. Maar als ze ermee geconfronteerd worden, kan het moeilijk zijn om tolerant te zijn."

De carnavalsvereniging kondigde deze week op Facebook aan pal achter het koppel te blijven staan. "Een standpunt van meneer Pastoor waar wij ons niet mee kunnen verenigen, heeft ons vandaag doen besluiten dat wij niet aan de Carnavalsmis a.s. zondag deel nemen."
@l1.limburg

Een bittere pil voor het prinsessenpaar van de carnavalsvereniging van Itteren. De pastoor weigert hen de hostie te geven tijdens de carnavalsmis. En dus zullen de kerkbanken waarschijnlijk leeg blijven, want de inwoners zijn teleurgesteld in de beslissing van de pastoor. #pastoor #hostie #itteren #prinsessenpaar #carnaval #vastelaovend #katholiek #Geloof #Bijbel #Limburg #L1 #Voorjou

♬ origineel geluid - L1 nieuws & sport

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties