article image Binnenland

Pro-Palestina-organisaties willen protestmars naar Amsterdamse Jodenbuurt

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 10/10 14:04

'Israëls kolonialisme beëindigen, te beginnen in Nederland'

In Amsterdam willen pro-Palestina-organisaties een protestmars houden van de Dam naar het Jozef Daniël Meijerplein, middenin de oude Amsterdamse Jodenbuurt. De 'March for Palestine' zal eindigen op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog de eerste razzia's tegen de Joden plaatsvonden. Dit schiet bij Joodse organisaties en de lokale politiek in het verkeerde keelgat. 

De Boycott, Divestment and Sanctions-beweging, kondigt op sociale media de protestmars van aankomende zondag aan. "Voor vrede, veiligheid en gelijke rechten voor iedereen, moeten we het Israëlische geweld erkennen en benoemen en moet de medeplichtigheid van het koloniale Westen aan Israëls apartheid, kolonialisme en militaire bezetting beëindigd worden, te beginnen hier in Nederland", schrijft de groep. Ook Students for Palestine, een organisatie in Den Haag, sluit zich aan bij de oproep.

Pure provocatie


Bij de gemeente bestaan zorgen over de mars, ook omdat het tegelijk valt met de Amsterdam Marathon. "We bestuderen de aanvraag binnen de lokale driehoek en nemen uiterlijk donderdag een besluit", aldus een woordvoerder van de gemeente. VVD-fractievoorzitter Claire Martens noemt de plannen pure provocatie. "De pro-Palestina-demonstraties waren tot dusver vooral gericht tegen Israël, maar deze is gericht tegen de Joden", aldus Martens. "Ik wil graag weten van de burgemeester of er een gevaar is voor het Holocaust Namenmonument en of er überhaupt al zorgwekkende signalen zijn."

Joodse belangenorganisatie Centraal Joods Overleg is verbolgen over de plannen voor de protestmars. "Dit kan gewoon niet. Het Jonas Daniël Meijerplein is het hart van de oude Joodse wijk. Hier zijn in de Tweede Wereldoorlog de Joden bij elkaar gebracht na razzia’s en afgevoerd naar concentratiekampen. Het is belachelijk dat er zo’n mars plaatsvindt na de grootste slachting onder Joden op één dag sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt Ruben Vis tegen Telegraaf.

Na de Hamas-aanval op Israël van vorig weekend lijkt Jodenhaat wereldwijd toe te nemen. In Australië werd op een pro-Palestina-demonstratie "vergas de Joden" gescandeerd. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties