article image Binnenland

Verrassend! Havermelkelite leeft het meest in eigen bubbel

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 23/02 11:30

Lekker inclusief

Ze uiten op de socials maar al te graag en vocaal hun steun aan minderheden, reizen de hele wereld over, zijn te vinden in de hipste restaurants met een niet-Westerse keuken en ze luisteren graag naar Ethiopische jazz. Hoogopgeleide mensen met een goed inkomen én in Nederland geboren ouders lijken ontzettend woke en divers. In het echte leven blijkt dat een heel ander verhaal. Althans, als je vriendschappen en dergelijken niet meetelt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht in hoeverre mensen banden hebben met mensen die op hen lijken. Bij Nederlanders met een hoog inkomen - mensen met de hoogste 20 procent inkomens - is de diversiteit ver te zoeken. Zij gaan vooral om met andere hoogopgeleide rijkelui met een Nederlandse achtergrond.

Naast mensen met in Nederland geboren ouders, keek het CBS ook naar de tien grootste groepen Nederlanders met een migratieachtergrond. Mensen met een Marokkaanse, Turkse of Poolse achtergrond hadden de hoogste segregatiescores: zij omringen zich met de meest diverse mensen. Mensen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Indonesië doen dat het minst.

Voor het onderzoek dat tussen 2009 en 2020 liep, keek het bureau naar de buren, klasgenoten, collega's, huisgenoten en families van alle mensen die als inwoner in Nederland staan ingeschreven. Dat wordt sinds 2009 bijgehouden in het zogenoemde persoonsnetwerk en mag alleen voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. In dat netwerk wordt niet bijgehouden of mensen elkaar daadwerkelijk kennen of hoe vaak mensen contact hebben.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties