article image Binnenland

Vluchtelingenwerk Nederland had jaar lang veroordeelde IS'er in dienst

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 17/10 11:30

Had toegang tot gegevens vluchtelingen

Een veroordeelde IS'er heeft een jaar lang voor de stichting Vluchtelingenwerk Nederland kunnen werken. Dat schrijft de NOS dinsdag. Het gaat om Senabel Al N., die in 2019 veroordeeld werd tot 30 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk voor deelname aan Islamitische Staat in het Midden-Oosten. Ondanks die veroordeling, kon de vrouw als vrijwilliger aan de slag bij de stichting. 

In haar rol bij Vluchtelingenwerk had N. toegang tot persoonsgegevens van vluchtelingen. Aan de NOS verklaart ze geen dubbel gevoel te hebben gehad bij haar werkzaamheden. "Tegenover de cliënten die op mijn spreekuur kwamen heb ik ook nooit het gevoel gehad van 'oeps'. Ik deed het werk met goede intenties."

Voor werk bij de stichting hebben mensen een vog (verklaring omtrent gedrag, red.) nodig. Die kon Al N. zonder problemen krijgen, ondanks haar recente verleden bij IS. De Reclassering moedigde haar daarin aan. "Ze zeiden: 'Kijk maar of je een vog kunt fiksen.' Ze zeiden niet dat ik niet bij Vluchtelingenwerk mocht werken."

Reactie Vluchtelingenwerk

De stichting heeft Al N. onlangs de deur gewezen, nadat haar IS-verleden bij de organisatie aan het licht kwam. "Het is natuurlijk erg precair. We willen niet dat potentiële daders en slachtoffers tegenover elkaar komen te zitten, maar als een rechtmatige vog is afgegeven gaan wij ervan uit dat deze persoon vrijwilligerswerk bij ons kan uitvoeren", aldus de stichting tegen de NOS.

Vluchtelingenwerk Nederland is een stichting die vluchtelingen begeleidt bij integratie in Nederland. Al N. ontving in haar functie als vrijwilliger vluchtelingen op spreekuur en had zo direct contact met de doelgroep.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties