article image Binnenland

Volgend jaar worden verkeersboetes nóg duurder

Auteur
Datum: 28/10 12:20

Ministerie vangt circa 43 miljoen extra

Voor verkeersovertredingen ga je volgend jaar nog meer betalen. Het kabinet verhoogt de bedragen met 10 procent, en voert een nieuwe regel in waardoor boetes worden afgerond naar boven. De verhoging is nodig omdat er een gat is ontstaan op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid door onderhoud aan flitspalen en trajectcontroles. Door het onderhoud komt er zo’n 150 miljoen euro minder binnen dan waar het ministerie op had gerekend, blijkt uit de Voorjaarsnota.

Naar boven afronden 

De nieuwe regel, waardoor boetes naar boven worden afgerond, kan boetes tientallen euro’s duurder maken. Een verkeersboete van bijvoorbeeld 240 kost dus straks geen 264 euro (door een verhoging van 10 procent), maar 270 euro. Alleen boetes van voorheen 110 euro worden naar beneden afgerond, schrijft het AD. Het nieuwe bedrag wordt dus niet 121 euro, maar 120 euro. Administratiekosten komen er dan nog bovenop. Die zijn altijd 9 euro.

De stijging van 10 procent bestaat voor 5,7 procent uit inflatiecorrectie, het restant is aanvullend. AutoRai schrijft dat het ministerie door de verhoging circa 43 miljoen euro extra zal ontvangen.

Het Openbaar Ministerie pleitte in september voor een verlaging van de verkeersboetes. Het kabinet deed er juist nog eens 10 procent bovenop.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties