article image Binnenland

Vraag naar zonnepanelen neemt toe na uitstel afbouw salderingsregeling


Het is algemeen bekend dat de interesse in de markt van zonne-energie in 2023 een dieptepunt bereikte.

We zagen een duidelijke trend van kleinere zonnepanelen bedrijven die in deze periode failliet gingen. De grotere bedrijven, die al wat langer meedraaiden, merkten een voelbare afname van het aantal aanvragen. Maar in 2024 lijkt de vraag naar zonnepanelen weer toe te nemen.

Voorheen was er veel onzekerheid in de markt, omdat er plannen lagen om de salderingsregeling af te bouwen. Volgens het plan van minister Rob Jetten, zou de salderingsregeling vanaf 2025 afgebouwd gaan worden. Dit plan is op 13 februari door de eerste kamer van tafel geveegd.

Dit heeft voor meer zekerheid in de markt gezorgd, waardoor de aanvragen in de markt zijn toegenomen. Vandaag controleren we of de aanvragen ook daadwerkelijk zijn toegenomen.

Hiervoor spraken we Henk Reder, de eigenaar van Zonnepanelen Noord. Dit is een van de grootste zonnepanelen installatiebedrijven van Noord Nederland.

Waren in 2023 daadwerkelijk minder aanvragen dan voorheen?

Henk Reder geeft aan dat de hoeveelheid aanvragen voor zonnepanelen in 2023 lager lag dan in het voorgaande jaar.

Daarentegen moeten we ook bekennen dat het jaar 2022 een zeer vruchtbaar jaar was voor de zonne-energie markt. Voornamelijk in de maanden september, oktober en november van het jaar 2022 namen de leads aanzienlijk toe.

In deze periode verdriedubbelde het aantal aanvragen, als het niet meer was. Hierdoor kon het ook niet anders dat het aantal aanvragen in 2023 wat zou afnemen.

De zonne-energie markt is een turbulente markt, die gestimuleerd wordt door de overheid. Hierdoor kan de vraag op het ene moment aanzienlijk toenemen, wat doorgaans gevolgd wordt door een periode van daling in aanvragen.

Door de marktfluctuaties moeten we als bedrijf flexibel kunnen optreden en dat hebben we bij Zonnepanelen Noord succesvol gedaan. Het aantal aanvragen is wel afgenomen, maar desondanks hebben we in 2023 een succesvol jaar gedraaid.

Waarom nam het aantal aanvragen in 2023 af?

Henk Reder geeft aan dat het aantal aanvragen in 2023 waarschijnlijk is afgenomen door een samenloop van omstandigheden.

Gedurende dit jaar heerste er in de markt veel onzekerheid omtrent regelgeving. Daarnaast was er veel negatieve berichtgeving in de media. Wat in de algemene zin niet bevorderlijk is voor het sentiment richting de zonne-energie markt.

Rob Jetten had een voorstel ingediend bij de tweede kamer om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen.

Door de salderingsregeling kunnen zonnepanelen eigenaren 100% van hun zelf opgewekte stroom gebruiken. De plannen om de salderingsregeling af te bouwen gaven onzekerheid in de markt.

Nadat de eerste kamer had besloten om de salderingsregeling niet af te bouwen, was dit direct merkbaar binnen het bedrijf.

Daarnaast waren er nog energieleveranciers die aangaven extra kosten voor het terugleveren van groene stroom in rekening te brengen. Wat gepaard ging met berichtgeving over de dalende vraag naar het aantal zonnepanelen, wat dit effect waarschijnlijk verder versterkte.

In hoeverre welk onderdeel bepalend is geweest voor de dalende trend durf ik niet te zeggen. Maar dat het een rol heeft gespeeld is duidelijk.

De afbouw van de salderingsregeling gaat niet door, wat merk je hiervan?

Doordat de afbouw van de salderingsregeling niet doorgaat, heeft de consument extra zekerheid. Hoe meer zekerheid, des te meer mensen investeren in duurzame zonnepanelen. Uiteindelijk blijft het een investering voor de lange termijn.

Dit merken we ook duidelijk in het aantal extra aanvragen wat we hierdoor binnenkrijgen. We merken het sowieso als er in het nieuws positief bericht wordt over zonnepanelen. Vlak nadat er positieve berichtgeving is geweest, neemt het aantal aanvragen toe.

Laten we ook realistisch blijven. De overheid heeft in 2019 al voor het eerst geopperd om de salderingsregeling af te gaan bouwen. Tot op heden is er nog geen consensus bereikt om dit ook daadwerkelijk door te voeren. Er is geen politieke partij die zijn vingers hieraan wil branden, helemaal niet in de buurt van verkiezingen. Daarnaast is het ook niet eerlijk voor de mensen die nog geen zonnepanelen hebben.

Door de salderingsregeling zijn mensen in staat om al het groene stroom opgewekt met zonnepanelen zelf te gebruiken. Stroom opgewekt in de zomer, kan in de winter gebruikt worden, waardoor het rendement uitstekend is.

De mensen die beschikken over voldoende geld, hebben in de laatste jaren zonnepanelen kunnen laten plaatsen. Hierdoor hebben ze nu al jarenlang kunnen genieten van de financiële voordelen die hiermee gepaard gaan.

Nu worden de zonnepanelen steeds goedkoper, waardoor zonnepanelen beschikbaar worden voor iedereen. Dus ook voor mensen die dit voorheen nog niet konden bekostigen. Mogen deze mensen dan niet meer genieten van de financiële voordelen? Dat klinkt oneerlijk.

Zijn zonnepanelen nog rendabel zonder salderingsregeling?

Ja, zonder de salderingsregeling zullen zonnepanelen ook rendabel blijven. Bijna heel Nederland weet dat Rob Jetten plannen had om de salderingsregeling af te bouwen. Maar wat doorgaans onderbelicht is gebleven zijn de andere voordelen die hij hiertegenover zette.

Op dit moment krijgen we bij de energieleverancier heel weinig geld terug per kWh die we terugleveren. Het plan was om de salderingsregeling af te bouwen en de vergoeding voor het terugleveren aanzienlijk te verhogen.

Het bedrag voor terugleveren zou dan minimaal 80% van de verkoopprijs bedragen tot eind 2026. Daarna zou de terugleververgoeding elke twee jaar opnieuw vastgesteld worden. Waarbij het streven is om dit tussen de 60% en 80% te houden.

In dit geval zouden we dus slechts 20% tot 40% op het rendement verliezen. Ervan uitgaande dat iemand op dit moment 100% van zijn eigen opgewekte stroom gebruikt. De terugverdientijd ligt op dit moment op zo’n 5 jaar.

Als het rendement met 20% daalt, dan worden de zonnepanelen alsnog in 6 jaar terugverdiend. Zal het rendement met 40% dalen, wat niet aannemelijk is, dan worden de zonnepanelen in 7 jaar terugverdiend.

Aangezien zonnepanelen een minimale levensduur hebben van 25 jaar. Kan de consument ook met een lager rendement nog vele jaren genieten van gratis groene stroom.

Al met al zijn en blijven zonnepanelen super rendabel.

Zullen zonnepanelen altijd rendabel blijven?

Henk Reder geeft aan dat hij verwacht dat zonnepanelen op de lange termijn rendabel blijven. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland.

We hebben besloten dat we amper tot geen CO2 meer willen uitstoten tegen 2030. Zonnepanelen op woningen zorgen ervoor dat er geen CO2 vrijkomt bij de productie van groene stroom. Als we de klimaatdoelen willen behalen, dan moeten zonnepanelen aantrekkelijk blijven.

Ook als een woning nu al zonnepanelen heeft, moeten de zonnepanelen in de toekomst alsnog vervangen worden. Daarom is het vermoeden dat de overheid er altijd voor zal blijven zorgen dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven.

Als dit niet gebeurt, dan kan de consument ervoor kiezen om de zonnepanelen niet meer te vervangen. Dit is niet wenselijk om de klimaatdoelen te behalen en te blijven behalen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties