article image Binnenland

Vrouw in bijstand moet 100.000 euro betalen na ontdekking ‘extreem laag’ waterverbruik

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 25/06 13:08

De vrouw verbruikte tussen 2012 en 2021 slechts 15m3 water

Een vrouw in de bijstand moet meer dan 100.000 euro terugbetalen nadat ze jarenlang onterecht een uitkering ontving. Ze werd ontdekt door de gemeente Den Haag, die de vrouw op het spoor kwam na de ontdekking van ‘extreem laag’ waterverbruik. In sommige jaren ging het om een verbruik van bijna nul liter, schrijft het AD. 

Tipgever 

Een anonieme melding bracht de zaak aan het rollen. De vrouw kreeg al sinds 2004 een bijstandsuitkering, maar zou volgens de melder al jarenlang niet meer in het geregistreerde huis verblijven. De gemeente startte een onderzoek en nam contact op met waterleidingsbedrijf Dunea en Eneco, een energieleverancier. 

Wat bleek uit de opgevraagde informatie: de vrouw verbruikte tussen 2012 en 2021 slechts 15m3 water. Dat is een stuk lager dan het gemiddelde verbruik van een eenpersoonshuishouden, dat op 520m3 liter ligt. 

Een hoor-en wederhoorgesprek bij de gemeente moet in 2021 duidelijkheid scheppen. De vrouw verklaart tijdens het gesprek dat ze geen vaatwasser heeft,  vaak eten bestelt en haar wasmachine kapot is. Dat ze zo weinig thuis is heeft volgens haar te maken met de bovenbuurman, waar ze naar eigen zeggen bang voor is. 

Terugvordering 

De bijstandsuitkering van de vrouw werd na het gesprek ingetrokken nadat ze een huisbezoek van de Handhaving en Fraude weigerde te accepteren, omdat ze ‘zich als een crimineel voelt behandeld’. Daarnaast vordert de gemeente de ontvangen bijstand van de afgelopen tien jaar terug, en dat komt de vrouw duur te staan. 

De schuld komt uit op een torenhoog bedrag van 106.581,80, waar nog belasting en premiers bijkomen. 

De bestuursrechter oordeelde in december dat de gemeente de bijstandsuitkering terecht heeft ingetrokken. De vrouw stelde dat ze angstig was geworden door de jarenlange problemen met haar buren en dat ze daardoor haar woning was ontvlucht. Daarnaast zei ze dat ze het bedrag nooit kon ophoesten. 

In de einduitspraak van de rechter staat dat de vrouw 106,581,80 euro moet betalen. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties