article image Bizar

Bizarre behandelingen in de alternatieve zorg: medisch verantwoord of niet?


Via social media worden steeds vaker alternatieve geneeswijzen onder de aandacht gebracht. Dieetpillen, gezondheidstrends en bizarre behandelingen worden hierdoor razend populair, terwijl dit juist de gezondheid kan schaden. Een aantal voorbeelden van dit soort bijzondere praktijken in de alternatieve zorg (en waarom ze soms zelfs schadelijk zijn) lees je hier.

Ademhalingsmethode tegen migraine

Onverklaarbare aandoeningen zoals migraine, hyperventilatiesyndroom en fibromyalgie zouden gefixt kunnen worden door een aangepaste beweeghouding en ademhaling. Makkelijk toch? Wel heel toevallig dat alle aandoeningen die met de zogenoemde Epiphora-methode te verhelpen zijn moeilijk zijn om vast te stellen. Ze zijn niet zichtbaar op een scan of met een specifieke marker in het bloed.

Een beetje onderzoek leert dat elk bewijs voor de claims die aan de Epiphora-methode worden gehangen, ontbreekt. Zelfs ‘ontdekker’ Hans Timmerman geeft toe dat wetenschappelijk bewijs voor zijn methode ontbreekt. Schadelijk lijkt de methode niet, maar doordat deze niet bewezen is, is het misschien toch handiger om hulp te zoeken bij een professional die alleen bewezen methoden hanteert.

Gevaarlijke kruidentampons
Verschillende soorten kruiden zijn een populair middel in de alternatieve geneeswijzen. Zo zijn er tegenwoordig verkopers die ‘helende’ kruidenmengsels in tampons verwerken. Deze zouden moeten helpen bij vruchtbaarheidsproblemen, endometriose en schimmelinfecties.

De reden van het gevaar: de tampons die niet zijn gesteriliseerd, de dosis onbekend en het effect onbewezen. Ze maken het risico op een infectie daarom erg groot. En die infecties kunnen via de vagina opstijgen naar de baarmoeder en de eileiders, wat juist averechts kan werken voor je vruchtbaarheid en gezondheid. 

Eindeloze hoeveelheden supplementen

Magnesium, ijzer, vitamine D: je wordt dagelijks om de oren geslagen met supplementen. Deze zouden goede effecten hebben op je weerstand en algemene gezondheid. Het Voedingscentrum, dat zich wél baseert op de meest recente informatie van de (voedings)wetenschap, geeft echter aan dat dit over het algemeen geen nut heeft.

Behalve als je tot een bepaalde kwetsbare doelgroep behoort (bijvoorbeeld zwangere vrouwen of ouderen), is het slikken van supplementen dus helemaal niet nodig als je gezond en gevarieerd eet. Extra slikken – suppletie – heeft geen extra gezondheidsvoordeel en kan zelfs schadelijk zijn. Bespreek dit dus altijd eerst met je huisarts.

Veilige zorg

In de wereld van alternatieve geneeswijzen worden nog weleens medische missers gemaakt. Toch zijn er ook veel behandelingen waar men wél baat bij heeft, zoals EMDR-therapie bij PTSS.

Heb je interesse in alternatieve geneeswijzen en wil je op een veilige manier behandeld worden? Je kan tot 1 februari 2024 overstappen van zorgverzekering. Bekijk dus op tijd in welke aanvullende zorgpakketten voor je zorgverzekering vergoedingen bieden voor alternatieve geneeswijzen. Zo vind je voor volgend jaar de hulp die het beste bij jou past. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties