article image Bizar

Britten vervolgd voor stelen 18-karaats-gouden toiletpot uit paleis

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 07/11 10:25

Kunstwerk is miljoenen waard

Vier mannen worden vervolgd voor het stelen van een kunstwerk uit Blenheim Palace in Groot-Brittannië. Het gaat om niet zomaar een kunstwerk, de mannen maakten in 2019 een gouden toiletpot buit uit het museum. De 18-karaats-gouden sanitaire voorziening was geleend van het New Yorkse Guggenheim en is zeker 3 miljoen dollar waard.

Bezoekers van de tentoonstelling op Blenheim Palace mochten het toilet gewoon gebruiken. Omdat het een volledig functioneel toilet is, werd het kunstwerk niet de hele tijd bewaakt. Dit werd door het museum vooraf aangekondigd. "In de eerste plaats is het aangesloten op de riolering en in de tweede plaats heeft een potentiële dief geen idee wat de laatste persoon die het toilet heeft gebruikt, gegeten heeft", zei museumbaas Edward Spencer-Churchill tegen The Times. "Dus nee, ik ben niet van plan het te laten bewaken."

Er werden aanvankelijk zeven mannen opgepakt in verband met de diefstal. Vier van hen worden nu vervolgd voor diefstal en heling. Het is niet bekend of het toilet ook weer teruggevonden is. Vermoedelijk hebben de dieven het laten omsmelten.

De gouden plee is een werk van Maurizio Cattelan, getiteld America. Catteland is vooral bekend van de vastgetapete banaan. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties