article image Bizar

Maandje alcoholvrij kan gevaarlijk zijn, waarschuwen wetenschappers

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 20/01 08:00

Trek dat biertje maar weer open

Een deel van de wereld laat in januari de alcohol staan. Goed voor de nachtrust, je lever, portemonnee en je gezondheid. Althans: dat denkt men. Maar in uitzonderlijke gevallen hoeft cold turkey stoppen met drinken helemaal niet zo gezond te zijn.

In Engeland trekken wetenschappers aan de bel nu de alcohol massaal in de koelkast blijft staan. Wanneer je afhankelijk bent van alcohol, kan het namelijk gevaarlijk zijn om zomaar te stoppen. Daarvoor hoef je volgens Lester Morse van Rehab UK. Drink je meer dan 14 glazen per week en heb je 's ochtends behoefte aan alcohol, dan kan het zijn dat je afhankelijk bent van drank. Ook niet kunnen stoppen na twee drankjes, geen controle hebben over jezelf na alcohol of wanneer je drankgebruik je dagelijks leven belemmert, is het slim om aan de bel te trekken.

Afkickverschijnselen

Stoppen met alcohol kan zorgen voor misselijkheid en overgeven, trillen, slapeloosheid, angsten, hartkloppingen en zelfs hallucinaties, schrijft DailyMail. Doktoren adviseren hulp te zoeken als je zonder alcohol last krijgt van trillen, een nerveus gevoel of wanneer je geen honger meer hebt.

Wanneer je een zware drinker bent, kan het goed zijn om de drank een maand te laten staan. Je voelt je volgens Morse beter en natuurlijk heb je minder katers. "Maar als alcohol je meer kost dan geld, bijvoorbeeld relaties, dan moet je eens goed gaan kijken naar hoe en hoeveel je drinkt."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties