article image Bizar

‘Ontvoerde Oekraïense baby geadopteerd door Russische vriend van Poetin’

Auteur
Datum: 23/11 14:21

Russische troepen ontvoerden 47 kinderen

Een Oekraïense baby die vorig jaar ontvoerd werd uit een kindertehuis in Cherson, is geadopteerd door een prominente Russische politicus en vriend van Vladimir Poetin. Dat schrijft de BBC. Via vervalste geboortepapieren eindigde hun zoektocht naar tientallen vermiste kinderen in het Kremlin.

Het verhaal gaat terug tot februari 2022, de periode waarin de Russische invasie van Oekraïne begon. De toen 10 maanden oude Margarita verbleef in een kindertehuis in Cherson. Het meisje is meegenomen door Russische troepen toen de stad werd bezet door het leger. Ze namen eerst Margarita mee, en twee maanden later ook de 47 andere kinderen van het tehuis.

Vrouw meldt zich 

Waar de kinderen naartoe gingen, was niet bekend. Tot in augustus 2022 een vrouw in een lilajurk zich in het ziekenhuis meldde met baby Margarita. Het kindje had last van bronchitis, schrijft de Britse omroep. Ze stelde zich voor als ‘hoofd jeugdzaken in Moskou’.

Het ziekenhuis werd in de dagen daarna geregeld gebeld door de nieuwe Russische directeur van het kindertehuis. Ze zei dat het ziekenhuis de baby moest terugsturen naar het tehuis. Binnen een week werd Margarita ontslagen uit het ziekenhuis en moest het ziekenhuispersoneel haar voorbereiden op een reis. Ze is uiteindelijk opgehaald door Russische mannen in camouflagekleding.

Later zijn tientallen andere kinderen van het tehuis ook opgehaald, vertelt een verpleegkundige aan de omroep.

Ze hebben ze uit onze handen gepakt en naar buiten gedragen.

Tekst gaat verder onder de video.

De vrouw in de lila jurk, die Margarita kwam ophalen in het ziekenhuis, is getraceerd door de Britse onderzoekers. Ze zou Inna Varlamova heten, en een medewerkster van het Russische parlement zijn. Ook ontdekten de onderzoekers dat Varlamova op de dag dat Margarita uit het kindertehuis werd gehaald, in Cherson aankwam en die nacht terugreisde naar Moskou.

Varlamova bleek onlangs te zijn getrouwd met Sergej Mironov, een Russische politicus. Mironov is een bondgenoot van Poetin en staat op de sanctielijst van de Europese Unie.

Geboortepapieren 

De BBC heeft de geboortepapieren van de 14 maanden oude dochter van het Russische echtpaar in handen gekregen. En wat bleek: ze heet daarop ‘Marina’ en de geboortedatum is dezelfde als die van Margarita. Er is geen officieel geboortebewijs.

Ook hebben de onderzoekers een adoptiedossier in handen. Uit het dossier blijkt dat Margarita Prokodenko is omgedoopt tot ‘Marina Mironova’.

Rusland stelt dat alle geëvacueerde kinderen zullen worden teruggebracht naar Oekraïne. Maar tot nu toe is slechts één kind uit het tehuis van Cherson teruggebracht.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen