article image Buitenland

'160 doden en 300 gewonden bij mogelijk religieus geweld in Nigeria'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 26/12 10:43

Huizen verbrand en mensen geëxecuteerd

In de Nigeriaanse staat Plateau zijn zeker 160 doden en 300 gewonden gevallen bij mogelijk etnisch of religieus geweld. Het epicentrum van de geweldsuitbarsting op kerstavond was het stadje Bokkos. Groepen met gewapende mannen trokken naar verluidt moordend door de straten. Veel woningen werden in brand gestoken.

In de regio Plateau wonen afstammelingen van zo'n 40 verschillende stammen met van origine elk hun eigen taal. Het gebied was daarom in de geschiedenis vaker het decor van etnisch en religieus geweld. Vandaag de dag is de meerderheid van de regio christen, naast een kleine islamitische minderheid. Volgens onbevestigde berichten was het geweld van kerstavond gericht op christenen in Plateau.

Caleb Mutfwang, de gouverneur van Plateau, noemt de aanvallen "barbaars, wreed en onrechtvaardig". In zijn reactie op het enorme geweld kondigde Mutfwang extra veiligheidsmaatregelen in de regio aan. 

Al meer dan een decennium is er sprake van veel terreur het noordwesten van Nigeria. Door aanvallen van terreurgroep Boko Haram kwamen sinds 2009 tienduizenden mensen om het leven en raakte 2 miljoen Nigerianen ontheemd. De terreurgroep clasht in het gebied ook geregeld met andere jihadistische groeperingen, waaronder groepen gelinkt aan Islamitische Staat en enkele troepen Fulbe-nomaden.

Kerstviering

Als reactie op de het geweld hebben Sjiitische moslims in de Nigeriaanse stad Zaria een bezoek gebracht aan de kerstviering in een katholieke kerk in de stad. Doel van de actie was het uitstralen van saamhorigheid, schrijven Nigeriaanse media. Het gebeurt vaker dat christenen en moslims in Zaria bezoeken brengen aan elkaars gebedshuizen.  

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties