article image Buitenland © Pixabay

Fransen zitten er tot over hun oren in: 200 miljoen om wijnoverschot aan te pakken

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 28/08 09:33

Begin dan maar vast met drinken, hè!

Ronduit bezopen! Door een cocktail van problemen zitten de Fransen met een enorm wijnoverschot. Nu helpt het niet bepaald mee dat de Fransen zelf du vin een beetje beu beginnen te worden en steeds eerder naar speciaalbier grijpen. Maar de echte slachtoffers zijn al die duizenden liters wijn, want die moeten nu worden vernietigd.

Frankrijk zit met een behoorlijke overdaad aan gefermenteerd druivensap. Dat is zo erg dat de overheid nu 200 miljoen uittrekt om van de duizenden liters wijn af te komen. Met die 200 miljoen kan de overheid een groot deel van het overschot opkopen.

Oplossingen

Daarna wordt geprobeerd dat te verwerken tot handigheidjes zoals handontsmetter, schoonmaakproducten en luchtjes. Druiventelers worden aangemoedigd over te schakelen naar andere producten. Zo kiezen sommige kwekers nu voor bijvoorbeeld olijven in plaats van druiven. Of het ingrijpen van de Franse overheid het gewenste effect heeft, moet nog zichtbaar worden.

De regering probeert ervoor te zorgen dat er een eind komt aan het ineen storten van de prijzen. 'Kijk naar de toekomst, let op veranderingen bij de consument en pas je aan!', waarschuwt de Franse landbouwminister Marc Fesnau.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties