article image Buitenland

Hamas-leider: 'Ongekende strijd, maar we geven niet op'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 25/12 12:38

Eerste statement sinds 7 oktober

Voor het eerst sinds de aanval op Israël van 7 oktober heeft Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, zich in het openbaar uitgesproken over het geweld in Gaza. Sinwar zegt dat Hamas een "harde, gewelddadige en ongekende strijd" te voeren heeft tegen het Israëlische leger, maar dat er van opgeven geen sprake is. Tot op de dag van vandaag heeft Hamas aanhoudend raketten afgevuurd op Israël, dat op diens beurt talloze luchtaanvallen uitvoert in Gaza.

In de kerstnacht van zondag op maandag werd vluchtelingenkamp Maghazi getroffen door een Israëlische aanval. Hamas-autoriteiten spreken van tenminste 78 doden. Volgens het Israëlische leger is er sprake van een Hamas-doelwit dat zich verschanste tussen de vluchtelingen en kondigt een onderzoek aan naar de aanval.

Hamas-leider Yahya Sinwar zegt dat zijn troepen niet zullen toegeven aan de voorwaarden van de "bezetter". Volgens de Palestijnse leider heeft de Gazaanse al-Qassam-brigade meer dan 1000 Israëlische soldaten gedood. Volgens Israël gaat het om 156 gesneuvelde Israëliërs. Sinwar zegt dat Hamas de Israëlische troepen bijna heeft verslagen. Volgens het Israëlische leger zijn er tot nu toe 9000 Hamasstrijders gedood in Gaza en loopt de operatie in Noord-Gaza bijna op zijn eind. Het Israëlische leger gaat ondertussen door met militaire operaties in Khan Younis, in het zuiden van Gaza.

Egypte

In Cairo heeft Ismael Haniyeh, de in Qatar wonende politiek leider van Hamas, vlak voor kerst een ontmoeting gehad met de regering van Egypte. Deze zou een nieuw voorstel voor een wapenstilstand hebben neergelegd bij Haniyeh en de Israëlische regering. 

Het zou gaan om een voorstel waarbij de strijdende partijen voor 2 weken de wapens neerleggen en gegijzelde Israëliërs worden vrijgelaten in ruil voor een aantal Gazaanse gevangenen. Dit staakt-het-vuren zou kunnen worden verlengd tot een permanente wapenstilstand waarbij Hamas de macht in Gaza zou overgeven aan een tijdelijke, technocratische regering. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties