article image Buitenland

Internet in de ban van 'knappe' maar omstreden 22-jarige Turkse burgemeester

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 02/04 15:30

Sinds zondag jongste burgemeester van Turkije

Zondag deelde de Turkse kiezer niet alleen een forse klap uit aan de partij van president Erdogan, de Turken bezorgden ook een overwinning voor de jongste kandidaat-burgemeester van het land. In het stadje Kalkim, in de westelijke regio Yenice, won de 22-jarige partijloze Zeynep Çelik de lokale verkiezingen. Ze kreeg 48% van de stemmen en versloeg een kandidaat van Erdogans AKP, die 40% van de kiezers voor zich wist te winnen.

De winst van Çelik is niet onomstreden. Ze is de dochter van lokaal beruchte zakenman Mehmet Çelik, die eerder zelf een gooi deed naar het burgemeesterschap. Hij moest in februari zijn campagne stilleggen, nadat hij een moordaanslag overleefde. De auto waarin Mehmet Çelik vervoerd werd, werd geraakt door 35 kogels. Zeynep lijkt ook goede banden te hebben met de kringen van Erdogan. Op Instagram plaatste ze een foto met Oktay Saral, een adviseur van de president en oud-parlementslid voor de AKP. Çelik schreef bij de foto dat de man haar oom is. 

Na de uitslag werd niet alleen de politieke inzet van Çelik geroemd, op sociale media is de kersverse politica ook populair vanwege haar looks.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties